Swedish Academy’s new protocols for laureate selection

The Nobel Committee for Literature has announced new procedures for determining laureates in the field of literature.

Current Nobel committee members Per Wästberg, Anders Olsson, Kristina Lugn, and Horace Engdahl, and associate members Sara Danius and Katarina Frostenson, have spoken at length about their dissatisfaction with the selection process. “Det är en jävla cirkus,” Wästberg said. “På något sätt blev hela jävla galen och vi hamnade med en jävla musiker. Hur hände det? jag vet inte.”

Determined that past errors and controversies would not be repeated, Danius and Frostenson have suggested that there should be a new protocol for nominations: “Vi kommer att få människor att kämpa i sina underkläder och under de hårda förhållandena. Det kommer att bli kallt. Verkligen väldigt kallt. Och det kommer att bli lera – enorma mängder mycket våt, slarvig lera.”

Once nominations have been received through the new process, a new protocol for selection will be equally rigorous. “Vi ska göra det på den gamla vägen. Naturligtvis kan vi inte avslöja för mycket, men det kommer att involvera äppelkakor, våfflor och pannkakor. Och risgrynsgröt, förstås,” Kristina Lugn said.

The Nobel Committee receives over one hundred official nominations each year for the literature prize. The nominees are usually pretty good writers, yet somehow the Nobel Committee manages to come up with a decision.

“Några av dessa tekniker används för närvarande i mongolsk och australisk litteratur, och deras genomförande här kommer att leda Nobelprisen till nittonde århundradet,” Horace Engdahl added.

The ancient techniques of Mongolian and Australian poets promote new respect for literature.
The ancient techniques of Mongolian and Australian poets promote new respect for literature.

Leave a comment or reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s